MUNATILLA, ASTRI (2025) ANALISIS NILAI TAMBAH PRODUK USAHA KECIL OLAHAN CUMI-CUMI (loligo sp) MENJADI MAKANAN SIAP SAJI (Studi Kasus: Usaha Kecil Saung Raja Ikan Bang Jamal, Karangantu, Kecamatan Kasemen, Kota Serang). S1 thesis, UNIVERSITAS SULTAN AGENG TIRTAYASA.
![]() |
Text (SKRIPSI)
ASTRI MUNATILLA_4441210182_Fulltext.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) |
![]() |
Text (SKRIPSI)
ASTRI MUNATILLA_4441210182_01.pdf Restricted to Registered users only Download (603kB) |
![]() |
Text (SKRIPSI)
ASTRI MUNATILLA_4441210182_02.pdf Restricted to Registered users only Download (283kB) |
![]() |
Text (SKRIPSI)
ASTRI MUNATILLA_4441210182_03.pdf Restricted to Registered users only Download (262kB) |
![]() |
Text (SKRIPSI)
ASTRI MUNATILLA_4441210182_04.pdf Restricted to Registered users only Download (606kB) |
![]() |
Text (SKRIPSI)
ASTRI MUNATILLA_4441210182_05.pdf Restricted to Registered users only Download (149kB) |
![]() |
Text (SKRIPSI)
ASTRI MUNATILLA_4441210182_Ref.pdf Restricted to Registered users only Download (141kB) |
![]() |
Text (SKRIPSI)
ASTRI MUNATILLA_4441210182_Lamp.pdf Restricted to Registered users only Download (785kB) |
Abstract
Squid is one of the seafood that can be used as a raw material for ready to eat food. The large value of benefits in squid makes it an alternative to create products that have a value that can provide benefits for business actors. The purpose of this study was to determine the added value and income generated from processing squid into ready to eat food. In data collection using methods such as interviews, observations and literature studies. Data processing used using Hayami value-added analysis. The results of the ratio value shown after data processing were 57.9% and an income level of 50.5% for grilled squid, 56.1% with an income level of 49.7% for squid with padang sauce, and 50.1% with an income level of 42.2% for squid with oyster sauce.
Item Type: | Thesis (S1) | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Contributors: |
|
|||||||||
Additional Information: | Cumi-cumi adalah salah satu makanan laut yang dapat digunakan sebagai bahan baku untuk makanan siap saji. Besarnya nilai manfaat pada cumi-cumi menjadikannya alternatif untuk menciptakan produk yang memiliki nilai yang dapat memberikan manfaat bagi pelaku bisnis. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk menentukan nilai tambah dan pendapatan yang dihasilkan dari pengolahan cumi-cumi menjadi makanan siap saji. Dalam pengumpulan data, digunakan metode seperti wawancara, observasi, dan studi pustaka. Pengolahan data dilakukan menggunakan analisis nilai tambah Hayami. Hasil rasio nilai yang ditunjukkan setelah pengolahan data adalah 57,9% dan tingkat pendapatan 50,5% untuk cumi-cumi bakar, 56,1% dengan tingkat pendapatan 49,7% untuk cumi-cumi dengan saus Padang, dan 50,1% dengan tingkat pendapatan 42,2% untuk cumi-cumi dengan saus tiram. | |||||||||
Subjects: | S Agriculture > S Agriculture (General) | |||||||||
Divisions: | 04-Fakultas Pertanian 04-Fakultas Pertanian > 54201-Program Studi Agribisnis |
|||||||||
Depositing User: | Mrs ASTRI MUNATILLA | |||||||||
Date Deposited: | 09 Jul 2025 03:14 | |||||||||
Last Modified: | 11 Jul 2025 09:47 | |||||||||
URI: | http://eprints.untirta.ac.id/id/eprint/50885 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |