Search for collections on EPrints Repository UNTIRTA

ANALISIS NILAI TAMBAH BUNGA TELANG SEBAGAI BAHAN BAKU MINUMAN HERBAL ( Kasus: UMKM Bumi Teduh, Kabupaten Pandeglang )

VIAAYU AMANDA, BUNGA (2024) ANALISIS NILAI TAMBAH BUNGA TELANG SEBAGAI BAHAN BAKU MINUMAN HERBAL ( Kasus: UMKM Bumi Teduh, Kabupaten Pandeglang ). S1 thesis, UNIVERSITAS SULTAN AGENG TIRTAYASA.

[img] Text
Bunga Viaayu Amanda_4441200017_Fulltext
Restricted to Registered users only

Download (2MB)
[img] Text
Bunga Viaayu Amanda_4441200017_01
Restricted to Registered users only

Download (920kB)
[img] Text
Bunga Viaayu Amanda_4441200017_02
Restricted to Registered users only

Download (277kB)
[img] Text
Bunga Viaayu Amanda_4441200017_03
Restricted to Registered users only

Download (142kB)
[img] Text
Bunga Viaayu Amanda_4441200017_04
Restricted to Registered users only

Download (453kB)
[img] Text
Bunga Viaayu Amanda_4441200017_05
Restricted to Registered users only

Download (7kB)
[img] Text
Bunga Viaayu Amanda_4441200017_Ref
Restricted to Registered users only

Download (16kB)
[img] Text
Bunga Viaayu Amanda_4441200017_Lamp
Restricted to Registered users only

Download (956kB)

Abstract

Butterfly pea is one of the herbal plants that can maintain health stamina because it contains flavanoids that can ward off free radicals that cause damage to the immune system in the body. The amount of health potential possessed by butterfly pea can be used as an alternative agribusiness to create products that have value-added to increase profits for business actors. This study aims to analyze the amount of value-added generated and profit after the value-added of processing butterfly pea into herbal drinks at Bumi Teduh. The data collection methods used were observation, interview, and literature study. Data processing in this study used value-added analysis with the Hayami (1987). The results showed that the ratio of value-added generated from processing butterfly pea into herbal drinks was 61% with a profit level of 58% for dipped butterfly pea tea, while value-added for butterfly pea ready to drink it was 51% with a profit level of 49%.

Item Type: Thesis (S1)
Contributors:
ContributionContributorsNIP/NIM
Thesis advisorSALEH, KHAERUL196310162002121001
Thesis advisorMIRAJIANI, MIRAJIANI197101051998022003
Additional Information: Bunga telang merupakan salah satu tanaman herbal yang dapat menjaga kesehatan tubuh karena mengandung flavanoid yang mampu menangkal radikal bebas penyebab kerusakan sistem imun dalam tubuh. Besarnya potensi kesehatan yang dimiliki oleh bunga telang dapat dijadikan salah satu alternatif agribisnis untuk menciptakan produk-produk yang memiliki nilai tambah yang dapat meningkatkan keuntungan bagi pelaku usaha. Penelitian ini bertujuan untuk menganalisis besarnya nilai tambah yang dihasilkan dan keuntungan setelah adanya nilai tambah dari pengolahan bunga telang menjadi minuman herbal di UMKM Bumi Teduh, Kabupaten Pandeglang. Metode yang digunakan adalah observasi, wawancara, dan studi pustaka. Pengolahan data pada penelitian ini menggunakan analisis nilai tambah Hayami (1987). Hasil penelitian menunjukkan bahwa rasio nilai tambah yang dihasilkan dari pengolahan bunga telang menjadi herbal minuman teh bunga celup sebesar 61% dengan tingkat keuntungan sebesar 58% , sedangkan nilai tambah dari bunga telang ready to drink sebesar 51% dengan tingkat keuntungan sebesar 49%.
Uncontrolled Keywords: hayami method, value-added, and butterfly pea. metode hayami, nilai tambah, dan bunga telang.
Subjects: S Agriculture > S Agriculture (General)
Divisions: 04-Fakultas Pertanian
04-Fakultas Pertanian > 54201-Program Studi Agribisnis
Depositing User: Miss Bunga Viaayu Amanda
Date Deposited: 06 Aug 2024 12:01
Last Modified: 06 Aug 2024 12:01
URI: http://eprints.untirta.ac.id/id/eprint/38681

Actions (login required)

View Item View Item