Search for collections on EPrints Repository UNTIRTA

PENGARUH GIZI SEIMBANG TERHADAP PERKEMBANGAN KOGNITIF ANAK USIA 4-5 TAHUN

FITRIA AHADIYANI, FIDA (2018) PENGARUH GIZI SEIMBANG TERHADAP PERKEMBANGAN KOGNITIF ANAK USIA 4-5 TAHUN. S1 thesis, UNIVERSITAS SULTAN AGENG TIRTAYASA.

[img] Text (Skripsi)
PENGARUH GIZI SEIMBANG TERHADAP PERKEMBANGAN KOGNITIF ANAK USIA 4-5 TAHUN.PDF
Restricted to Registered users only

Download (8MB)

Abstract

The pattern of consumption of Indonesian children is not balanced. Consumable food is insufficient from the total number of energy and nutritional adequacy. This lack of nutrition has a significant impact on children. Macro-nutritional deficiency leads to stunting, chronic malnutrition (SEZ), and disrupts schooling. Meanwhile, anemia and vitamin deficiency are the result of micronutrient deficiency. lack of functional foods such as fiber and antioxidants can trigger degenerative diseases.Cognitive development is influenced by many factors, including nutritional factors. Much literature says that there is a link between improved nutrition and optimal brain function. Nutrition has an important role for the body, because it can support the continuity of the child's development process, especially cognitive development. During the growth period, children aged 4-5 years require good nutrition such as protein, carbohydrates, fats, minerals, vitamins and water. Nutrition knowledge is very important to parents, teachers and kindergarten children. Fulfillment of good nutrition not only can optimize the growth of good children, and can have a good impact for the body. This study aims to determine the effect of balanced nutrition on the cognitive development of children aged 4-5 years in Kindergarten Flamboyan Pagelaran Pandeglang. The study used a quantitative approach with correlational descriptive method. The study was conducted from April to May 2018. The population of this study were all students of Kindergarten Flamboyan Pagelaran Pandeglang which amounted to 32 students. Samples from this research are students aged 4-5 years Kindergarten Flamboyan Pandeglang Pagelaran as many as 26 students. Technique of data processing by method of documentation and method of questioner.Data analysis uses data reduction, data presentation and conclusion. The findings of the research show that 1). Balanced Nutrition in Kindergarten Flamboyan Pandeglang performance has been categorized "good". 2). The cognitive development of children aged 4-5 years in Flamboyan TK Pagelaran Pandeglang already categorized "good". 3). There is a balanced nutritional influence on the cognitive development of children aged 4-5 years in Flamboyan TK Pagelaran Pandeglang. the influence of balanced nutrition (X) on cognitive development of children aged 4-5 years (Y) is 28.7%.

Item Type: Thesis (S1)
Contributors:
ContributionContributorsNIP/NIM
Thesis advisorFatimah, AtinUNSPECIFIED
Thesis advisorRosidah, LailyUNSPECIFIED
Additional Information: Pola konsumsi anak Indonesia tidak seimbang. Makanan yang dikonsumi tak mencukupi dari total angka kecukupan energi dan gizi. Kekurangan gizi ini memberikan dampak signifikan pada anak. Kekurangan gizi makro membuat anak stunting, kekurangan gizi kronis (KEK), dan menganggu masa belajar di sekolah. Sementara itu, anemia dan defisiensi vitamin merupakan hasil kekurangan gizi mikro. kekurangan makanan fungsional seperti serat dan antioksidan dapat memicu penyakit degeneratif. Perkembangan kognitif dipengaruhi oleh banyak faktor, termasuk faktor gizi. Banyak literatur yang menyebutkan bahwa ada kaitan antara perbaikan gizi dan fungsi otak yang optimal. Gizi mempunyai peranan penting bagi tubuh, karena dapat menunjang kelangsungan proses tumbuh kembang anak khususnya perkembangan kognitif. Selama masa tumbuh kembang, anak usia 4-5 tahun membutuhkan gizi yang baik seperti protein, karbohidrat, lemak, mineral, vitamin dan air. Pengetahuan gizi sangatlah penting diberikan kepada orangtua, guru dan anak-anak TK. Pemenuhan gizi yang baik bukan hanya dapat mengoptimalkan tumbuh kembang anak yang baik, serta dapat memberikan dampak baik bagi tubuh. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui pengaruh gizi seimbang terhadap perkembangan kognitif anak usia 4-5 tahun di TK Flamboyan Pagelaran Pandeglang. Penelitian menggunakan pendekatan kuantitatif dengan metode diskriptif korelasional. Penelitian dilaksanakan pada bulan April-Mei 2018. Populasi dari penelitian ini adalah semua anak TK Flamboyan Pagelaran Pandeglang yang berjumlah sebanyak 32 anak. Sampel dari penelitian ini adalah usia 4-5 tahun TK Flamboyan Pagelaran Pandeglang sebanyak 26 anak. Teknik pengolahan data dengan metode dokumentasi dan metode kuesioner. Analisis data menggunakan reduksi data, penyajian data dan kesimpulan. Temuan hasil penelitian menunjukkan bahwa 1). Gizi seimbang di TK Flamboyan Pagelaran Pandeglang sudah berkategori “baik”. 2). Perkembangan kognitif anak usia 4-5 tahun di TK Flamboyan Pagelaran Pandeglang sudah berkategori “baik”. 3). Terdapat pengaruh gizi seimbang terhadap perkembangan kognitif anak usia 45 tahun di TK Flamboyan Pagelaran Pandeglang. pengaruh gizi seimbang (X) terhadap perkembangan kognitif anak usia 4-5 tahun (Y) adalah sebesar 28,7%.
Subjects: L Education > L Education (General)
L Education > LA History of education
Divisions: 02-Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan
02-Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan > 86202-Jurusan Pendidikan Guru PAUD
Depositing User: Admin Eprints Untirta
Date Deposited: 09 Nov 2021 14:13
Last Modified: 09 Nov 2021 14:13
URI: http://eprints.untirta.ac.id/id/eprint/4699

Actions (login required)

View Item View Item