Saputro, Ardianto (2024) STRATEGI PEMASARAN AYAM POTONG PADA “RUMAH AYAM SERANG”. S1 thesis, Universitas Sultan Ageng Tirtayasa.
![]() |
Text (SKRIPSI)
Ardianto Saputro_4441200195_Fulltext.pdf Restricted to Registered users only Download (3MB) | Request a copy |
![]() |
Text (SKRIPSI)
Ardianto Saputro_4441200195_02.pdf Restricted to Registered users only Download (346kB) | Request a copy |
![]() |
Text (SKRIPSI)
Ardianto Saputro_4441200195_03.pdf Restricted to Registered users only Download (323kB) | Request a copy |
![]() |
Text (SKRIPSI)
Ardianto Saputro_4441200195_04.pdf Restricted to Registered users only Download (687kB) | Request a copy |
![]() |
Text (SKRIPSI)
Ardianto Saputro_4441200195_05.pdf Restricted to Registered users only Download (109kB) | Request a copy |
![]() |
Text (SKRIPSI)
Ardianto Saputro_4441200195_Ref.pdf Restricted to Registered users only Download (178kB) | Request a copy |
![]() |
Text (SKRIPSI)
Ardianto Saputro_4441200195_Lamp.pdf Restricted to Registered users only Download (2MB) | Request a copy |
![]() |
Text
Ardianto Saputro_4441200195_01.pdf Restricted to Registered users only Download (826kB) | Request a copy |
Abstract
Indonesia's population growth continues to increase every year, causing an increase in food demand, especially poultry meat which is a source of animal protein. A study conducted at “Rumah Ayam Serang”, a local poultry slaughterhouse located in Cilampang, took place from October 2022 to October 2023. Established by Mr. Yahid Yoshua in 2019, data collection showed that Rumah Ayam Serang has yet to reach its sales target. The data that has been collected, analyzed using SWOT and QSPM. The results showed that the main strength lies in complete licensing and halal certification, with a score of 0.388. The main weakness is brand identity that is not supported by product packaging, with a score of 0.095. The main opportunity is the large restaurant sector, fast food and local restaurants, with a score of 0.545, while the main threat is animal diseases, with a score of 0.106. The IE matrix is in quadrant I, which indicates strong internal capabilities and strong external opportunities. Based on the SWOT analysis and QSPM, six alternative marketing strategies are proposed, two of which are: 1) Utilizing halal certificates, complete slaughter chicken products and production facilities as the company's main selling points and 2) Opening new marketing channels through e-commerce and internet marketing such as Facebook/Instagram.
Item Type: | Thesis (S1) | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Contributors: |
|
|||||||||
Additional Information: | Pertumbuhan penduduk Indonesia yang terus meningkat setiap tahunnya, menyebabkan meningkatnya kebutuhan pangan, terutama daging unggas yang merupakan sumber protein hewani. Sebuah studi yang dilakukan di “Rumah Ayam Serang”, sebuah rumah potong unggas lokal yang berlokasi di Cilampang, berlangsung dari Oktober 2022 hingga Oktober 2023. Didirikan oleh Bapak Yahid Yoshua pada tahun 2019, pengumpulan data menunjukkan bahwa Rumah Ayam Serang masih belum mencapai target penjualannya. Data yang telah dikumpulkan, dianalisis dengan menggunakan SWOT dan QSPM. Hasil penelitian menunjukkan bahwa kekuatan utama terletak pada perizinan yang lengkap dan sertifikasi halal, dengan skor 0,388. Kelemahan utama adalah identitas merek yang tidak didukung oleh kemasan produk, dengan skor 0,095. Peluang utama adalah besarnya sektor restoran, makanan cepat saji dan restoran lokal, dengan skor 0,545, sedangkan ancaman utama adalah penyakit hewan, dengan skor 0,106. Matriks IE berada di kuadran I, yang menunjukkan kemampuan internal yang kuat dan peluang eksternal yang kuat. Berdasarkan analisis SWOT dan QSPM, diusulkan enam alternatif strategi pemasaran, dua di antaranya adalah: 1) Memanfaatkan sertifikat halal, produk ayam potong yang lengkap dan fasilitas produksi sebagai nilai jual utama perusahaan dan 2) Membuka saluran pemasaran baru melalui e-commerce dan internet marketing seperti Facebook/Instagram. | |||||||||
Uncontrolled Keywords: | poultry meat, slaughterhouse, marketing strategy. ayam potong, rumah potong hewan, strategi pemasaran. | |||||||||
Subjects: | S Agriculture > S Agriculture (General) S Agriculture > SF Animal culture |
|||||||||
Divisions: | 04-Fakultas Pertanian 04-Fakultas Pertanian > 54201-Program Studi Agribisnis |
|||||||||
Depositing User: | Mr Ardianto Saputro | |||||||||
Date Deposited: | 07 Jan 2025 09:24 | |||||||||
Last Modified: | 07 Jan 2025 09:24 | |||||||||
URI: | http://eprints.untirta.ac.id/id/eprint/44947 |
Actions (login required)
![]() |
View Item |