Search for collections on EPrints Repository UNTIRTA

PEMETAAN PEMASARAN TEPUNG TALAS BENENG

NURWULAN, FINA (2017) PEMETAAN PEMASARAN TEPUNG TALAS BENENG. S1 thesis, UNIVERSITAS SULTAN AGENG TIRTAYASA.

[img] Text
PEMETAAN PEMASARAN TEPUNG TALAS BENENG (XANTHOSOMA UNDIPES K.KOCH) SKRIPSI PDF.PDF
Restricted to Registered users only

Download (2MB)

Abstract

Beneng taro flour is one of Juhut village featured product which is the result of local food diversification and become an alternative to wheat flour in making cakes. This research aimed to: 1) Describe the quantitative mapping of beneng taro flour. 2) Describe the price mapping of beneng taro flour. 3) Describe the market area mapping of beneng taro flour. 4) Describe the marketing traffic mapping of beneng taro flour in Juhut village Karangtanjung Pandeglang. The method used in this research is a survey method. The research location is determined by deliberate (purposive) that is on agroindustry of beneng taro flour in Juhut village Karangtanjung Pandeglang. The results showed that: (1) Quantitative Mapping results obtained the number of beneng taro flour production in juhut village amounted to 9,000 kg/month. (2) Prices mapping of beneng taro flour, beneng taro flour selling price is Rp 12,000/Kg. (3) Market areas mapping for beneng taro flour which include markets outside of the area consisted of Serang, Cilegon, Bogor, Tangerang, Bekasi, Pekanbaru, and Sukoharjo.(4) Market traffic mapping of beneng taro flour in Juhut village, vehicles used in the delivery of beneng taro flour is pick up and shipping out the island of Java using cargo with shipping time is in the morning and afternoon.

Item Type: Thesis (S1)
Contributors:
ContributionContributorsNIP/NIM
Thesis advisorBukhari, AhmadUNSPECIFIED
Thesis advisorGunawan, GugunUNSPECIFIED
Additional Information: Tepung talas beneng merupakan salah satu diversifikasi pangan lokal dan menjadi salah satu alternatif pengganti tepung terigu. Penelitian ini bertujuan untuk : (1) Mendeskripsikan pemetaan kuantitatif tepung talas beneng di Kelurahan Juhut Kecamatan Karang tanjung Kabupaten Pandeglang. (2) Mendeskripsikan pemetaan harga tepung talas beneng di Kelurahan Juhut Kecamatan Karang tanjung Kabupaten Pandeglang. (3) Mendeskripsikan pemetaan wilayah pasar tepung talas beneng di Kelurahan Juhut Kecamatan Karang tanjung Kabupaten Pandeglang. (4) Mendeskripsikan pemetaan lalu lintas pemasaran tepung talas beneng di Kelurahan Juhut Kecamatan Karang tanjung Kabupaten Pandeglang. Metode yang digunakan dalam penelitian ini adalah metode survei. Lokasi penelitian ditentukan secara sengaja (purposive) yaitu pada agroindustri tepung talas beneng di Kelurahan Juhut Kecamatan Karangtanjung Kabupaten Pandeglang. Teknik pengambilan sampel dengan menggunakan metode sensus yang terdiri dari 3 responden perajin tepung talas beneng. Hasil penelitian menunjukkan bahwa : (1) Pemetaan Kuantitas tepung talas beneng di Kelurahan Juhut adalah sebesar 9.000 kg/bulan, dengan rata-rata jumlah produksi pada setiap agroindustri adalah 3.000 kg/bulan. (2) Pemetaan harga tepung talas beneng, harga jual tepung talas beneng adalah Rp 12.000/Kg. (3) Pemetaan wilayah pasar untuk tepung talas beneng yaitu meliputi pasar di luar daerah yang terdiri dari Serang, Cilegon, Bogor, Tangerang Bekasi, Pekanbaru, dan Sukoharjo. (4) Pemetaan lalu lintas pemasaran pada agroindustri tepung talas beneng di Kelurahan Juhut, kendaraan yang digunakan dalam pengiriman tepung talas beneng adalah pick up dan pengiriman keluar pulau Jawa yaitu menggunakan Cargo dengan waktu pengiriman yaitu pada pagi hari dan siang hari.
Subjects: S Agriculture > S Agriculture (General)
Divisions: 04-Fakultas Pertanian
04-Fakultas Pertanian > 54201-Program Studi Agribisnis
Depositing User: Admin Eprints Untirta
Date Deposited: 01 Nov 2021 01:37
Last Modified: 01 Nov 2021 01:37
URI: http://eprints.untirta.ac.id/id/eprint/4151

Actions (login required)

View Item View Item