Search for collections on EPrints Repository UNTIRTA

ANALISIS PENDAPATAN DAN NILAI TAMBAH PADA USAHA PENGOLAHAN KOPI ROBUSTA DI DESA MEKARSARI KECAMATAN CINANGKA KABUPATEN SERANG

MAYLANI, INDRI (2024) ANALISIS PENDAPATAN DAN NILAI TAMBAH PADA USAHA PENGOLAHAN KOPI ROBUSTA DI DESA MEKARSARI KECAMATAN CINANGKA KABUPATEN SERANG. S1 thesis, UNIVERSITAS SULTAN AGENG TIRTAYASA.

[img] Text
Indri Maylani_4441200055_full text.pdf
Restricted to Registered users only

Download (2MB)
[img] Text
Indri Maylani_4441200055_01.pdf
Restricted to Registered users only

Download (796kB)
[img] Text
Indri Maylani_4441200055_02.pdf
Restricted to Registered users only

Download (348kB)
[img] Text
Indri Maylani_4441200055_03.pdf
Restricted to Registered users only

Download (270kB)
[img] Text
Indri Maylani_4441200055_04.pdf
Restricted to Registered users only

Download (403kB)
[img] Text
Indri Maylani_4441200055_05.pdf
Restricted to Registered users only

Download (11kB)
[img] Text
Indri Maylani_4441200055_Ref.pdf
Restricted to Registered users only

Download (131kB)
[img] Text
Indri Maylani_4441200055_Lamp.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB)

Abstract

Coffee, as a much-loved commodity, undergoes processing from cherry beans to green beans, roasted beans, and coffee powder to increase income and added value. A study conducted at UPH Mekarsari, in Mekarsari Village, Cinangka, Serang Regency, took place from September 2023 to March 2024 using primary and secondary data. respondent data collection techniques were carried out using purposive techniques with owners and workers involved in coffee processing. Data were analyzed for costs, revenue, income, and added value using the Hayami method. The results showed a total cost of Rp. 1.576.198/kg for green coffee beans, roasted coffee beans, and coffee powder, with receipts reaching Rp. 1.900.000/kg, and income of Rp. 323.802. This shows that Mekarsari UPH has considerable potential for further development. The total added value in one production from chery seeds to ground coffee is Rp. 128.465/kg. The added value obtained from processing cherry coffee into green bean is Rp. 25.301/kg, from green bean into roasted bean is Rp. 67.844/kg, and from roasted bean into ground coffee is Rp. 35.320/kg. Based on the results of the study, it is recommended that business owners should keep regular financial records, in order to see income and losses from each production. The concentration of production should be focused on roasted beans, given the higher added value.

Item Type: Thesis (S1)
Contributors:
ContributionContributorsNIP/NIM
Thesis advisorBUKHARI, AHMAD197103092005011003
Thesis advisorPANCAWATI, JUWARIN197502142003122001
Additional Information: Kopi, sebagai komoditas yang banyak digemari, mengalami proses pengolahan dari biji ceri menjadi biji hijau, biji sangrai, dan bubuk kopi untuk meningkatkan pendapatan dan nilai tambah. Sebuah penelitian yang dilakukan di Unit Pengolahan Hasil (UPH) Mekarsari, di Desa Mekarsari, Cinangka, Kabupaten Serang, berlangsung dari September 2023 hingga Maret 2024 dengan menggunakan data primer dan sekunder. teknik pengambilan data responden dilakukan dengan teknik purposive dengan pemilik dan pekerja yang terlibat dalam pengolahan kopi. Data dianalisis untuk biaya, penerimaan, pendapatan, dan nilai tambah dengan menggunakan metode Hayami. Hasil penelitian menunjukkan total biaya sebesar Rp. 1.576.198/kg untuk biji kopi hijau, biji kopi sangrai, dan bubuk kopi, dengan penerimaan mencapai Rp. 1.900.000/kg, dan pendapatan sebesar Rp. 323.802. Hal ini menunjukkan bahwa UPH Mekarsari memiliki potensi yang cukup besar untuk dikembangkan lebih lanjut. Total nilai tambah dalam satu kali produksi dari biji chery menjadi kopi bubuk adalah Rp. 128.465/kg. Nilai tambah yang diperoleh dari pengolahan kopi ceri menjadi green bean adalah Rp. 25.301/kg, dari green bean menjadi roasted bean adalah Rp. 67.844/kg, dan dari biji sangrai menjadi bubuk kopi adalah Rp. 35.320/kg. Berdasarkan hasil penelitian, maka disarankan kepada pemilik usaha sebaiknya melakukan pencatatan keuangan secara rutin, agar dapat melihat pemasukan dan kerugian dari setiap produksi. Konsentrasi produksi sebaiknya difokuskan pada roasted bean, mengingat nilai tambahnya yang lebih tinggi.
Uncontrolled Keywords: coffea robusta, income, processing, value-added Kopi Robusta, Pendapatan, Pengolahan, Nilai Tambah
Subjects: S Agriculture > S Agriculture (General)
Divisions: 04-Fakultas Pertanian
04-Fakultas Pertanian > 54201-Program Studi Agribisnis
Depositing User: indri maylani maylani
Date Deposited: 13 May 2024 11:48
Last Modified: 13 May 2024 11:48
URI: http://eprints.untirta.ac.id/id/eprint/35155

Actions (login required)

View Item View Item