Search for collections on EPrints Repository UNTIRTA

KARAKTERISASI EDIBLE FILM BERBASIS NATRIUM ALGINAT DENGAN KARAGINAN, GLISEROL, DAN ZnO

Maura, Arida Natasya and Mawardi, Samrotul Awalia (2024) KARAKTERISASI EDIBLE FILM BERBASIS NATRIUM ALGINAT DENGAN KARAGINAN, GLISEROL, DAN ZnO. S1 thesis, Fakultas Teknik Universitas Sultan Ageng Tirtayasa.

[img] Text
Arida Natasya Maura_3335190110_Fulltext.pdf

Download (1MB)
[img] Text
Arida Natasya Maura_3335190110_01.pdf

Download (932kB)
[img] Text
Arida Natasya Maura_3335190110_02.pdf

Download (130kB)
[img] Text
Arida Natasya Maura_3335190110_03.pdf

Download (192kB)
[img] Text
Arida Natasya Maura_3335190110_04.pdf

Download (652kB)
[img] Text
Arida Natasya Maura_3335190110_05.pdf

Download (68kB)
[img] Text
Arida Natasya Maura_3335190110_Ref.pdf

Download (78kB)
[img] Text (SKRIPSI)
Arida Natasya Maura_3335190110_Lamp.pdf
Restricted to Registered users only

Download (911kB)

Abstract

Plastic waste poses a problem that can have detrimental impacts on the environment. Plastic is a common material found in everyday life, especially as food packaging. However, plastic usage is not environmentally friendly due to its difficulty in decomposing. Edible film can serve as an alternative to plastic packaging because of its safety for both humans and the environment. Edible film is a thin layer that can be applied to food products safely. In this study, the edible film is made primarily from sodium alginate, and glycerol is used as a plasticizer to enhance its mechanical properties. The aim of this research is to analyze the influence of different concentrations of glycerol and ZnO on the characteristics of the resulting edible film. The process of obtaining the edible film involves mixing sodium alginate, carrageenan, glycerol, and ZnO. Then, CaCl2 is added dropwise to the printed samples. The variations of glycerol used are 2%, 3%, and 4%, while the concentrations of ZnO vary from 1% to 5%. The best results for thickness, swelling, tensile strength, and elongation are obtained from the 2% glycerol variation, with consecutive results of 0.24 mm, 34%, 19.4 MPa, and 42.5%. Degradation test results show that the 1% ZnO variation produces the highest percentage of mass loss and degradation rate, with results of 92.4% and 10.42 mg/day, respectively. Meanwhile, the 5% ZnO variation produces the lowest percentage of mass loss and degradation rate, at 60.9% and 7.14 mg/day, respectively.

Item Type: Thesis (S1)
Contributors:
ContributionContributorsNIP/NIM
Thesis advisorSari, Denni Kartika198211142008122002
Additional Information: Sampah plastik merupakan masalah yang dapat memberikan dampak buruk bagi lingkungan. Plastik merupakan benda yang umum dijumpai dalam kehidupan sehari-sehari, terutama sebagai bahan pengemas makanan. Namun, penggunaan plastik tidak ramah lingkungan karena plastik sulit diurai. Edible film dapat dijadikan alternatif dari kemasan plastik karena sifatnya yang aman bagi manusia dan lingkungan. Edible film merupakan lapisan tipis (film) yang aman diaplikasikan ke bahan pangan. Edible film pada penelitian ini terbuat dari bahan utama berupa natrium alginat dan untuk meningkatkan sifat mekaniknya, digunakan plasticizer gliserol. Tujuan dilakukannya penelitian ini adalah untuk menganalisa pengaruh perbedaan konsentrasi gliserol dan ZnO terhadap karakteristik edible film yang dihasilkan. Proses untuk memperoleh edible film adalah dengan mencampurkan natrium alginat, karaginan, gliserol, dan ZnO. Lalu CaCl2, akan diteteskan ke dalam sampel yang telah dicetak. Variasi gliserol yang digunakan adalah 2%;3%; dan 4%. Variasi konsentrasi ZnO ialah 1%;2%;3%;4%; dan 5%. Hasil uji ketebalan, swelling, kuat tensil, dan elongasi yang paling baik didapat dari variasi gliserol 2% dimana hasilnya secara berturut-turut adalah 0,24 mm, 34%, 19,4 MPa, dan 42,5%. Hasil uji degradasi menunjukkan variasi ZnO 1% menghasilkan % kehilangan massa dan laju degradasi terbesar dengan hasil 92,4% dan laju degradasi 10,42 mg/hari. Sementara variasi ZnO 5% menghasilkan % kehilangan massa dan laju degradasi terkecil sebesar 60,9% dengan laju degradasi sebesar 7,14 mg/hari.
Subjects: Q Science > Q Science (General)
Q Science > QD Chemistry
Divisions: 03-Fakultas Teknik
03-Fakultas Teknik > 24201-Jurusan Teknik Kimia
Depositing User: Ms. Arida Maura
Date Deposited: 18 Apr 2024 09:46
Last Modified: 18 Apr 2024 09:46
URI: http://eprints.untirta.ac.id/id/eprint/34786

Actions (login required)

View Item View Item