Search for collections on EPrints Repository UNTIRTA

PEMBUATAN SENSOR SEMIKONDUKTOR ZnO-Ag UNTUK DETEKSI SIFAT LISTRIK PADA KALDU DAGING

Faaza Fauzan, Dzikrillah (2024) PEMBUATAN SENSOR SEMIKONDUKTOR ZnO-Ag UNTUK DETEKSI SIFAT LISTRIK PADA KALDU DAGING. S1 thesis, Fakultas Teknik Universitas Sultan Ageng Tirtayasa.

[img] Text (SKRIPSI)
Faaza Fauzan Dzikrillah_3334190005_Fulltext.pdf
Restricted to Registered users only

Download (2MB)
[img] Text (SKRIPSI)
Faaza Fauzan Dzikrillah_3334190005_01.pdf
Restricted to Registered users only

Download (859kB)
[img] Text (SKRIPSI)
Faaza Fauzan Dzikrillah_3334190005_02.pdf
Restricted to Registered users only

Download (346kB)
[img] Text (SKRIPSI)
Faaza Fauzan Dzikrillah_3334190005_03.pdf
Restricted to Registered users only

Download (156kB)
[img] Text (SKRIPSI)
Faaza Fauzan Dzikrillah_3334190005_04.pdf
Restricted to Registered users only

Download (760kB)
[img] Text (SKRIPSI)
Faaza Fauzan Dzikrillah_3334190005_05.pdf
Restricted to Registered users only

Download (88kB)
[img] Text (SKRIPSI)
Faaza Fauzan Dzikrillah_3334190005_CP.pdf
Restricted to Registered users only

Download (15MB)
[img] Text (SKRIPSI)
Faaza Fauzan Dzikrillah_3334190005_Lamp.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB)
[img] Text (SKRIPSI)
Faaza Fauzan Dzikrillah_3334190005_Ref.pdf
Restricted to Registered users only

Download (139kB)

Abstract

Broths derived from chicken, beef, fish and pork have significant differences in composition and properties. Information regarding the selection of food raw materials is a guarantee of the halalness of a food product which is still underestimated by producers. Many manufacturers adulterate food products by mixing food ingredients with ingredients containing meat that should not be mixed. This research aims to overcome problems and help someone who has allergies to meat products, help a vegan, and help a Muslim to find out the electrical properties of various meat broths by comparing the differences in broths from chicken, beef, fish, goat and pork in terms of value. impedance contained in the broth using a metal oxide-based sensor. One of the metal oxides that can be used in this research is zinc oxide (ZnO) semiconductor material with the addition of silver (Ag). The growth of ZnO-Ag was carried out on an acrylic substrate using a combination of spray coating and chemical bath deposition (CBD). Spray coating is the seeding stage by spraying the precursor solution onto the substrate at a distance of 10 cm. Then CBD is the growing stage by heating the seeded substrate in solution in an oven at a temperature of 90ºC for 6 hours. Then a performance test was carried out by detecting air, water, chicken stock, beef stock, fish stock, mutton stock and pork stock. The sensor performance test results can be seen from the impedance (Z) and capacitance (C) values. The results of sensor performance testing show impedance values for air, water, chicken stock, beef stock, goat stock, fish stock and pork stock respectively 0.81 x 10-1 Ω; 1.15 x 10-1 Ω; 0.8 x 10-1 Ω; 0.74 x 10-1 Ω; 0.85 x 10-1 Ω. After normalization, the results showed that the fingerprint pattern in beef broth was the most different from other meat broths, producing peak absorption signatures in the range of 199 MHz to 205 MHz; 339 MHz to 356 MHz; 466 MHz to 500 MHz. Based on these results, it can be proven that the impedance method can be used to measure the composition of meat broth based on the differences in dielectric properties of meat broth. Kata Kunci: ZnO-Ag sensor, impedance, capacitance, meat broth

Item Type: Thesis (S1)
Contributors:
ContributionContributorsNIP/NIM
Thesis advisorSholehah, Amalia197905022005012005
Thesis advisorSuwandana, Rahman Faiz1994062020190318
Additional Information: Kaldu yang berasal dari daging ayam, sapi, ikan dan babi memiliki perbedaan yang signifikan dalam komposisi dan sifat-sifatnya. Informasi mengenai pemilihan bahan baku pangan adalah penjaminan kehalalan sebuah produk pangan yang masih dipandang sebelah mata oleh para produsen. Banyak produsen yang melakukan pemalsuan produk pangan dengan cara mencampur bahan pangan dengan bahan yang mengandung daging yang tidak seharusmya dicampur. Penelitian ini bertujuan untuk mengatasi permasalahan dan membantu seorang yang memiliki alergi produk daging, membantu seorang vegan, dan membantu seorang muslim untuk mengetahui sifat listrik dari berbagai kaldu daging dengan cara membandingkan perbedaan kaldu dari daging ayam, sapi, ikan, kambing dan babi dalam hal nilai impedansi yang terkandung pada kaldu tersebut dengan menggunakan sensor berbasis logam oksida. Salah satu logam oksida yang dapat digunakan pada penelitian ini yaitu material semikonduktor seng oksida (ZnO) dengan penambahan perak (Ag). Penumbuhan ZnO-Ag dilakukan di atas substrat akrilik dengan metode kombinasi spray coating dan chemical bath deposition (CBD). Spray coating adalah tahapan seeding dengan menyemprotkan larutan prekursor ke substrat dengan jarak 10 cm kemudian CBD adalah tahapan growing dengan memanaskan substrat hasil seeding dalam larutan pada oven dengan temperatur 90ºC selama 6 jam. Kemudian dilakukan uji performa dengan mendeteksi udara, air, kaldu pada daging ayam, kaldu pada daging sapi, kaldu pada daging ikan, kaldu pada daging kambing dan kaldu pada daging babi. Hasil uji performa sensor dapat terlihat dari nilai impedansi (Z) dan kapasitansi (C). Hasil pengujian performa sensor, menunjukkan nilai impedansi untuk udara, air, kaldu ayam, kaldu sapi, kaldu kambing, kaldu ikan, dan kaldu babi secara berurutan 0.81 x 10-1 Ω; 1.15 x 10-1 Ω; 0.8 x 10-1 Ω; 0.74 x 10-1 Ω; 0.85 x 10-1 Ω. Setelah dilakukan normalisasi, diperoleh hasil pola sidik jari pada kaldu daging sapi yang paling berbeda dengan kaldu daging lainnya menghasilkan puncak tanda serapan dalam rentang 199 MHz hingga 205 MHz; 339 MHz hingga 356 MHz; 466 MHz hingga 500 MHz. Berdasarkan hasil tersebut, dapat dibuktikan bahwa metode impedansi dapat digunakan untuk mengukur komposisi kaldu daging berdasarkan perbedaan sifat dielektrik yang dimiliki oleh kaldu daging. Kata Kunci: Sensor ZnO-Ag, impedansi, kapasitansi, kaldu daging
Subjects: Communication > Public Relations Science
Q Science > QC Physics
Communication > Science Journalism
T Technology > TD Environmental technology. Sanitary engineering
T Technology > TK Electrical engineering. Electronics Nuclear engineering
T Technology > TP Chemical technology
Divisions: 03-Fakultas Teknik
03-Fakultas Teknik > 27201-Jurusan Teknik Metalurgi
Depositing User: Mr Faaza Fauzan Dzikrillah
Date Deposited: 18 Jan 2024 15:57
Last Modified: 07 Feb 2024 11:18
URI: http://eprints.untirta.ac.id/id/eprint/32390

Actions (login required)

View Item View Item