Search for collections on EPrints Repository UNTIRTA

PENGARUH INDUKSI MAGNNET TERHADAP LAJU EVAPORASI MESIN VAKUM EVAPORATOR GULA AREN CAIR

santoso, ahmad (2024) PENGARUH INDUKSI MAGNNET TERHADAP LAJU EVAPORASI MESIN VAKUM EVAPORATOR GULA AREN CAIR. S1 thesis, Fakultas Teknik Universitas Sultan Ageng Tirtayasa.

[img] Text (Skripsi)
Ahmad Santoso_3331180060_Fulltext.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB)
[img] Text (Skripsi)
Ahmad Santoso_3331180060_01.pdf
Restricted to Registered users only

Download (640kB)
[img] Text (Skripsi)
Ahmad Santoso_3331180060_02.pdf
Restricted to Registered users only

Download (96kB)
[img] Text (Skripsi)
Ahmad Santoso_3331180060_03.pdf
Restricted to Registered users only

Download (339kB)
[img] Text (Skripsi)
Ahmad Santoso_3331180060_04.pdf
Restricted to Registered users only

Download (465kB)
[img] Text (Skripsi)
Ahmad Santoso_3331180060_05.pdf
Restricted to Registered users only

Download (8kB)
[img] Text (Skripsi)
Ahmad Santoso_3331180060_Ref.pdf
Restricted to Registered users only

Download (123kB)
[img] Text (Skripsi)
Ahmad Santoso_3331180060_Lamp.pdf
Restricted to Registered users only

Download (970kB)
[img] Text (Skripsi)
Ahmad Santoso_3331180060_CP.pdf
Restricted to Registered users only

Download (7MB)

Abstract

Nira is a clear liquid obtained from the water of plant flower bunches by tapping or pressing. People usually process nira water into various forms of processed sugar such as molding sugar, ant sugar and liquid sugar. The vacuum evaporator machine is a machine that separates the water content contained in nira water using a heated vacuum container to produce liquid palm sugar that has better quality and a faster process. In this research, the vacuum evaporation machine was modified by adding an induction magnet. The magnitude of the magnetic field was determined by adjusting the voltage. Later the resulting magnetic field will affect the liquid by increasing the movement of molecules in the liquid. When a magnetic field is applied to a liquid, the magnetic field will cause the molecules in the liquid to move at a higher speed. This will result in an increase in the kinetic energy of the molecules in the liquid, which in turn will speed up the rate of evaporation of the liquid. The induced magnetic field will have an effect on the evaporation rate in a vacuum evaporator machine which only occurs at moderate temperatures and does not increase the evaporation rate at high temperatures, which means that the evaporation that occurs is natural evaporation. Of the five induction magnet configurations used in vacuum evaporator machines, only one is able to increase the evaporation rate, namely the 4.06V configuration which occurs from the beginning to 30 minutes of heating. The evaporation process lasts for 1 hour and is capable of producing 0.64 kg of liquid palm sugar or producing 32% nira with an average evaporation rate of 0.022 kg/min. The final result of this configuration is the same as the configuration without using an induction magnet, namely 0.64 Kg or producing 32% nira with an average evaporation rate of 0.022 Kg/min

Item Type: Thesis (S1)
Contributors:
ContributionContributorsNIP/NIM
Thesis advisorErwin, Erwin197310062009121001
Thesis advisorWiyono, Slamet197312182005011001
Additional Information: Nira merupakan cairan bening yang diperoleh dari air tandan bunga tanaman dengan cara penyadapan atau penderesan. air nira biasa diolah oleh masyarakat menjadi berbagai bentuk olahan gula seperti gula cetak, gula semut dan gula cair. Mesin vakum evaporator merupakan mesin pemisah kadar air yang terkandung pada air nira dengan menggunakan wadah vakum yang dipanaskan sehingga menghasilkan gula aren cair yang memiliki kualitas yang lebih baik dan preoses yang lebih cepat. Penelitian ini mesin vakum evaporasi dimodifikasi dengan menambahkan magnet induksi, besaran medan magnet di tentukan dengan mengatur besar voltase. Nantinya medan magnet yang dihasilkan akan mempengaruhi cairan dengan cara meningkatkan pergerakan molekul-molekul dalam cairan tersebut. Ketika medan magnet diterapkan pada cairan, maka medan magnet akan menyebabkan molekul-molekul dalam cairan untuk bergerak dengan kecepatan yang lebih tinggi. Hal ini akan menghasilkan peningkatan energi kinetik dari molekul-molekul dalam cairan, yang pada gilirannya akan mempercepat laju evaporasi cairan tersebut. Medan magnet induksi akan berpengaruh pada laju evaporasi di mesin vakum evaporator hanya terjadi di kondisi temperatur sedang dan tidak memberikan peningkatan laju evaporasi pada temperatur tinggi yang artinya evaporasi yang terjadi adalah evaporasi natural. Dari lima konfigurasi magnet induksi yang digunakan pada mesin vakum evaporator hanya satu yang mampu meningkatkan laju evaporasi yaitu konfigurasi 4.06V yang terjadi diawal hingga 30 menit pemanasan. Proses evaporasi berlangsung selama 1 jam dan mampu menghasilkan gula aren cair sebanyak 0.64 Kg atau menghasilkan 32% nira dengan rata-rata laju evaporasi 0,022 Kg/min. Hasil akhir dari konfigurasi ini sama dengan konfigurasi tanpa menggunakan magnet induksi yaitu sebanyak 0.64 Kg atau menghasilkan 32% nira dengan rata-rata laju evaporasi 0,022 Kg/min
Subjects: T Technology > TJ Mechanical engineering and machinery
Divisions: 03-Fakultas Teknik
03-Fakultas Teknik > 21201-Jurusan Teknik Mesin
Depositing User: ahmad santoso
Date Deposited: 18 Jan 2024 13:40
Last Modified: 18 Jan 2024 13:40
URI: http://eprints.untirta.ac.id/id/eprint/32367

Actions (login required)

View Item View Item