Search for collections on EPrints Repository UNTIRTA

KARAKTERISTIK SEDIAAN BODY SCRUB DARI RUMPUT LAUT (Ulva lactuca) DAN RIMPANG KUNYIT (Curcuma longa)

Putri Raihanna, Leku (2024) KARAKTERISTIK SEDIAAN BODY SCRUB DARI RUMPUT LAUT (Ulva lactuca) DAN RIMPANG KUNYIT (Curcuma longa). S1 thesis, Universitas Sultan Ageng Tirtayasa.

[img] Text (Leku Putri Raihanna)
Leku Putri Raihanna_4443180072_Fulltext.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB)
[img] Text
Leku Putri Raihanna_4443180072_CP.pdf
Restricted to Registered users only

Download (7MB)
[img] Text
Leku Putri Raihanna_4443180072_01.pdf
Restricted to Registered users only

Download (547kB)
[img] Text
Leku Putri Raihanna_4443180072_02.pdf
Restricted to Registered users only

Download (213kB)
[img] Text
Leku Putri Raihanna_4443180072_03.pdf
Restricted to Registered users only

Download (202kB)
[img] Text
Leku Putri Raihanna_4443180072_04.pdf
Restricted to Registered users only

Download (419kB)
[img] Text
Leku Putri Raihanna_4443180072_05.pdf
Restricted to Registered users only

Download (30kB)
[img] Text
Leku Putri Raihanna_4443180072_Ref.pdf
Restricted to Registered users only

Download (120kB)
[img] Text
Leku Putri Raihanna_4443180072_Lamp.pdf
Restricted to Registered users only

Download (624kB)

Abstract

Ulva lactuca is one of the green seaweeds that has not been widely used and developed as a cosmetic preparation material. Bioactive ingredients that can be used as raw materials for cosmetic preparations in U. lactuca are flavonoids, phenols, steroids and carotenes. U. lactuca has the potential to be used as seaweed salt. The manufacture of seaweed salt leaves a residue of seaweed salt which can be used as a raw material for making body scrub preparations. Body scrub is a cosmetic that has grains or scrubs made from natural or synthetic materials with a rough texture that functions as a remover of dead skin cells and cleanses the skin optimally. Ingredients in turmeric such as essential oils and curcuminoids can be used in the manufacture of cosmetics. This study aims to determine the optimal formulation and the best physical characteristics of seaweed (U. lactuca) and turmeric (Curcuma longa) rhizome. This research was conducted in December 2022 - January 2023 at the Fisheries Product Processing Technology Laboratory (TPHP). Data analysis used was completely randomized design (CRD) and in this study used 4 treatment levels with 2 replications. Treatments were given F0 (Residue of U. lactuca salt 7% and without turmeric rhizome powder), F1 (Residue of U. lactuca salt 7% and 0.5% turmeric rhizome powder), F2 (Residue of U. lactuca salt 7% and rhizome powder 1% turmeric), and F3 (7% U. lactuca salt residue and 1.5% turmeric rhizome powder). The research procedure carried out consisted of filtering U. lactuca salt residue, making turmeric rhizome powder and making body scrub formulations. Parameter observed were pH test, viscosity test, antioxidant test, centrifugation test, emulsion type test, spreadability test, moisture test, irritation test and hedonic test. The results showed that the best formulation for making a body scrub was the F3 formulation with a pH value of 6.00 ± 0.14, a viscosity value of 49.950 ± 0 cPs, an IC50 value of 243.68 ± 0.43 ppm, humidity 49.02 ± 5.46 , spreadability value of 5.35 ± 0.21, has an M/A emulsion type, stable body scrub preparation, does not cause irritation to the skin, in the hedonic test the use of turmeric rhizome powder in large quantities gives the preferred appearance, texture and aroma by panelists.

Item Type: Thesis (S1)
Contributors:
ContributionContributorsNIP/NIM
Thesis advisorPratama, Ginanjar198805222019031009
Thesis advisorNurazizatul Hasanah, Afifah199410252020122022
Additional Information: Ulva Lactuca merupakan salah satu rumput laut hijau yang belum banyak dimanfaatkan dan dikembangkan sebagai bahan sediaan kosmetik. Bahan bioaktif yang dapat digunakan sebagai bahan baku sediaan kosmetik pada U.lactuca adalah flavonoid, fenol, steroid dan karoten. U.lactuca mempunyai potensi untuk dimanfaatkan sebagai garam rumput laut. Pembuatan garam rumput laut menyisakan residu garam rumput laut yang dapat digunakan sebagai bahan baku pembuatan sediaan lulur. Body scrub merupakan kosmetik berbentuk butiran atau lulur yang terbuat dari bahan alami maupun sintetis dengan tekstur kasar yang berfungsi sebagai pengangkat sel kulit mati dan membersihkan kulit secara maksimal. Kandungan dalam kunyit seperti minyak atsiri dan kurkuminoid dapat digunakan dalam pembuatan kosmetik. Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui formulasi optimal dan sifat fisik terbaik rimpang rumput laut (U.lactuca) dan kunyit (Curcuma longa). Penelitian ini dilaksanakan pada bulan Desember 2022 – Januari 2023 di Laboratorium Teknologi Pengolahan Hasil Perikanan (TPHP). Analisis data yang digunakan adalah rancangan acak lengkap (RAL) dan pada penelitian ini menggunakan 4 taraf perlakuan dengan 2 ulangan. Perlakuan yang diberikan adalah F0 (Residu garam U.lactuca 7% dan tanpa bubuk rimpang kunyit), F1 (Residu garam U.lactuca 7% dan bubuk rimpang kunyit 0,5%), F2 (Residu garam U.lactuca 7% dan bubuk rimpang kunyit. bubuk kunyit 1%), dan F3 (sisa garam U.lactuca 7% dan rimpang kunyit 1,5% bubuk). Prosedur penelitian yang dilakukan terdiri dari penyaringan residu garam U.lactuca, pembuatan bubuk rimpang kunyit dan pembuatan formulasi lulur. Parameter yang diamati adalah uji pH, uji viskositas, uji antioksidan, uji sentrifugasi, uji jenis emulsi, uji daya sebar, uji kadar air, uji iritasi dan uji hedonik. Hasil penelitian menunjukkan bahwa formulasi terbaik untuk pembuatan lulur adalah formulasi F3 dengan nilai pH 6,00±0,14, nilai viskositas 49,950±0 cPs, nilai IC50 243,68±0,43 ppm, kelembaban 49,02±5,46, nilai daya sebar. sebesar 5,35 ± 0,21, mempunyai jenis emulsi M/A, sediaan lulur stabil, tidak menyebabkan iritasi pada kulit, pada uji hedonik penggunaan serbuk rimpang kunyit dalam jumlah banyak memberikan kenampakan, tekstur dan aroma yang disukai oleh panelis.
Uncontrolled Keywords: Body scrub, turmeric rhizome, Ulva lactuca. Body scrub, rimpang kunyit, Ulva lactuca.
Subjects: S Agriculture > SH Aquaculture. Fisheries. Angling
Divisions: 04-Fakultas Pertanian
04-Fakultas Pertanian > 54244-Program Studi Ilmu Perikanan
Depositing User: Mrs Leku Putri Raihanna
Date Deposited: 12 Jan 2024 09:21
Last Modified: 12 Jan 2024 09:21
URI: http://eprints.untirta.ac.id/id/eprint/32102

Actions (login required)

View Item View Item