Search for collections on EPrints Repository UNTIRTA

USULAN PERBAIKAN FASILITAS KERJA PADA PROSES PRODUKSI TAHU MENGGUNAKAN METODE EFD DI UMKM TAHU SUMEDANG PALEM SARI

SAFIRA OKTAVIANI, KISWA (2023) USULAN PERBAIKAN FASILITAS KERJA PADA PROSES PRODUKSI TAHU MENGGUNAKAN METODE EFD DI UMKM TAHU SUMEDANG PALEM SARI. S1 thesis, Fakultas Teknik Universitas Sultan Ageng Tirtayasa.

[img] Text (FULLTEXT)
Kiswa Safira Oktaviani_3333190017_fulltext.pdf
Restricted to Registered users only

Download (2MB)
[img] Text (BAB 1)
Kiswa Safira Oktaviani_3333190017_01.pdf
Restricted to Registered users only

Download (573kB)
[img] Text (BAB 2)
Kiswa Safira Oktaviani_3333190017_02.pdf
Restricted to Registered users only

Download (767kB)
[img] Text (BAB 3)
Kiswa Safira Oktaviani_3333190017_03.pdf
Restricted to Registered users only

Download (258kB)
[img] Text (BAB 4)
Kiswa Safira Oktaviani_3333190017_04.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB)
[img] Text (BAB 5)
Kiswa Safira Oktaviani_3333190017_05.pdf
Restricted to Registered users only

Download (431kB)
[img] Text (BAB 6)
Kiswa Safira Oktaviani_3333190017_06.pdf
Restricted to Registered users only

Download (204kB)
[img] Text (REF)
Kiswa Safira Oktaviani_3333190017_Ref.pdf
Restricted to Registered users only

Download (321kB)
[img] Text (LAMP)
Kiswa Safira Oktaviani_3333190017_Lamp.pdf
Restricted to Registered users only

Download (359kB)
[img] Text (CP)
Kiswa Safira Oktaviani_3333190017_CP.pdf
Restricted to Registered users only

Download (23MB)

Abstract

MSMEs of Tahu Palem Sari is an MSMEs located in Kramatwatu. In a day, this MSME is capable of producing an average of 2,413 pieces or 26 kg of tofu. During the production process, workers feel compaints in their wrists, back and legs. The effect of this complaint is that the work of making tofu will be disturbed. The purpose of this study was to assess the action level category of workers in the tofu production process using the RULA method, designing proposals for ergonomic work facility improvement in tofu production using the EFD method, and to assess the action level category of workers in the tofu production process after designing proposals for work facility improvement in tofu production using the RULA method. The method used is NBM aims to identify the risk level of MSDs of workers, the RULA method aims to evaluate posture of worker, and the EFD aims to design ergonomic work facilities. The results of this study are the complaints felt by workers, namely on the back, left and right lower arm, left and right wrist, left and right hand. The RULA obtained three stations that had the highest RULA scores, namely the immersion station, the pickling station, and the settling station with a final score of 7. The proposed work facility design at the immersion station is an improvement in the size and design of the soaking filter tub. Improvements of acidification station is in the size of the cauldron, the innovation of the faucet to drain the acid, and the size of the ladle handle, and the settling station is an improvement in the filter and the design of the cauldron. The evaluation of the RULA score of immersion station is 4, acidification station is 3, and settling station 3 is in the low category.

Item Type: Thesis (S1)
Contributors:
ContributionContributorsNIP/NIM
Thesis advisorUMYATI, ANI0026037708
Thesis advisorMERDIANA DEWANTARI, NUSTIN0007088805
Additional Information: UMKM Tahu Palem Sari merupakan UMKM yang berlokasi di Kramatwatu. Dalam perharinya UMKM ini mampu memproduksi tahu rata-rata sebanyak 2.413 buah atau 26 kg. Dalam proses produksi tahu pekerja merasakan keluhan pada bagian pergelanggan tangan, punggung, dan kaki. Akibat dari keluhan ini yaitu aktivitas dalam melakuan pekerjaan membuat tahu akan terganggu. Tujuan dilakukannya penelitian ini adalah untuk menilai kategori action level pekerja pada proses produksi tahu menggunakan metode RULA, merancang usulan perancangan perbaikan fasilitas kerja yang ergonomis pada produksi tahu menggunakan metode EFD, dan menilai kategori action level pekerja pada proses produksi tahu setelah adanya usulan perancangan perbaikan fasilitas kerja menggunakan metode RULA. Metode yang digunakan adalah NBM bertujuan untuk mengidentifikasi tingkat keluhan risiko MSDs pekerja, RULA bertujuan untuk mengevaluasi postur tubuh pekerja, dan EFD untuk merancang fasilitas kerja yang ergonomis. Hasil penelitian ini adalah keluhan yang dirasakan oleh pekerja yaitu pada bagian punggung, kiri dan kanan lengan bawah, pergelangan tangan kiri dan kanan, tangan kiri dan kanan. Metode RULA didapatkan tiga stasiun yang memiliki skor RULA tertinggi yaitu stasiun perendaman, stasiun pengasaman, dan stasiun pengendapan dengan skor akhir 7. Usulan rancangan fasilitas kerja pada stasiun perendaman adalah perbaikan pada ukuran dan desain bak saringan perendaman, pada stasiun pengasaman adalah perbaikan pada ukuran tahang, inovasi keran untuk mengalirkan biang asam, dan ukuran pada gagang sendok aci, dan stasiun pengendapan adalah perbaikan pada saringan dan desain tahang. Evaluasi skor RULA stasiun perendaman biji kedelai adalah 4, stasiun pengasaman adalah 3, dan stasiun pengendapan 3 masuk kategori rendah.
Subjects: T Technology > TA Engineering (General). Civil engineering (General)
Divisions: 03-Fakultas Teknik
03-Fakultas Teknik > 26201-Jurusan Teknik Industri
Depositing User: Kiswa Safira Oktaviani
Date Deposited: 20 Dec 2023 16:38
Last Modified: 20 Dec 2023 16:38
URI: http://eprints.untirta.ac.id/id/eprint/31646

Actions (login required)

View Item View Item