Search for collections on EPrints Repository UNTIRTA

PENGARUH FERMENTASI BAKTERI ASAM LAKTAT (BAL) DAN KHAMIR TERHADAP KARAKTERISTIK KIMIA DAN FUNGSIONAL EKSTRAK JAHE (Zingiber officinale Rosc.)

Nanda Fadila, Dea (2023) PENGARUH FERMENTASI BAKTERI ASAM LAKTAT (BAL) DAN KHAMIR TERHADAP KARAKTERISTIK KIMIA DAN FUNGSIONAL EKSTRAK JAHE (Zingiber officinale Rosc.). S1 thesis, UNIVERSITAS SULTAN AGENG TIRTAYASA.

[img] Text (SKRIPSI)
Dea Nanda F_4444180005_Fulltext.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB)
[img] Text
Dea Nanda F_4444180005_01.pdf
Restricted to Registered users only

Download (560kB)
[img] Text
Dea Nanda F_4444180005_02.pdf
Restricted to Registered users only

Download (426kB)
[img] Text
Dea Nanda F_4444180005_03.pdf
Restricted to Registered users only

Download (368kB)
[img] Text
Dea Nanda F_4444180005_04.pdf
Restricted to Registered users only

Download (257kB)
[img] Text
Dea Nanda F_4444180005_05.pdf
Restricted to Registered users only

Download (108kB)
[img] Text
Dea Nanda F_4444180005_Lamp.pdf
Restricted to Registered users only

Download (802kB)
[img] Text
Dea Nanda F_4444180005_Ref.pdf
Restricted to Registered users only

Download (150kB)

Abstract

The use of synthetic antioxidants over a long period of time is not a good antioxidant because it can increase the risk of carcinogenic. This is because carcinogenic cells arise due to exposure to free radical compounds. Therefore, natural antioxidant compounds are needed. One alternative spice that is high in antioxidants is ginger, and one way to increase the antioxidant components in ginger is fermentation using lactic acid bacteria and yeast. This study used a factorial complete randomized design, with the first factor being the type of ginger variety: J.M Jahira 2 Sukabumi, J.M Besar Majalengka, J.G Halina 4 Sukabumi, and J.M Uprit Cibinong. The second factor is the type of culture; S. kluyveri, S. cerevisiae, L. plantarum, and L. pentosus, which aims to determine the types of ginger varieties and cultures that are high in chemical and functional properties. Based on the results of the research that has been done, it can be concluded that the best total phenol is J.M Jahira fermented with L. pentosus with a result of 7132.21 ppm GAE. The best total flavonoid is J.M Uprit fermented with L. pentosus with a yield of 15287.52 ppm QE. The best total antioxidant activity was J.M Jahira fermented with L. pentosus with a yield of 18628.66 ppm. The best cholesterol binder is J.G Halina fermented with S. cerevisiae with a yield of 87.86%. The product with the best antibacterial activity is J.G Halina with a concentration of 35% against S. aureus and E. coli bacteria. There are interaction between the type of ginger variety and the type of culture in the analysis of total flavonoids, antioxidant activity, and cholesterol binding.

Item Type: Thesis (S1)
Contributors:
ContributionContributorsNIP/NIM
Thesis advisorBahtiar Rusbana, Tubagus198109202005011004
Thesis advisorAhmad Riyanto, Rifqi199108052019031010
Thesis advisorPriadi, Gunawan198205142014011001
Additional Information: Penggunaan antioksidan sintetik dalam jangka waktu lama bukanlah antioksidan yang baik karena dapat meningkatkan risiko karsinogenik. Hal ini karena sel karsinogenik muncul akibat paparan senyawa radikal bebas. Oleh karena itu, diperlukan senyawa antioksidan alami. Salah satu alternatif rempah yang tinggi antioksidan adalah jahe, dan salah satu cara untuk meningkatkan komponen antioksidan pada jahe adalah fermentasi menggunakan bakteri asam laktat dan ragi. Penelitian ini menggunakan Rancangan Acak Lengkap Faktorial, dengan faktor pertama adalah jenis varietas jahe: J.M Jahira 2 Sukabumi, J.M Besar Majalengka, J.G Halina 4 Sukabumi, dan J.M Uprit Cibinong. Faktor kedua adalah jenis budaya; S. kluyveri, S. cerevisiae, L. plantarum, dan L. pentosus, yang bertujuan untuk mengetahui jenis varietas dan kultur jahe yang memiliki sifat kimia dan fungsional yang tinggi. Berdasarkan hasil penelitian yang telah dilakukan, dapat disimpulkan fenol total terbaik adalah J.M Jahira yang difermentasi dengan L. pentosus dengan hasil GAE 7132,21 ppm. Flavonoid total terbaik adalah J.M Uprit yang difermentasi dengan L. pentosus dengan rendemen 15287,52 ppm QE. Aktivitas antioksidan total terbaik adalah J.M Jahira yang difermentasi dengan L. pentosus dengan rendemen 18628,66 ppm. Pengikat kolesterol terbaik adalah J.G Halina yang difermentasi dengan S. cerevisiae dengan rendemen 87,86%. Produk dengan aktivitas antibakteri terbaik adalah J.G Halina dengan konsentrasi 35% terhadap bakteri S. aureus dan E. coli. Terdapat interaksi antara jenis varietas jahe dan jenis kultur dalam analisis total flavonoid, aktivitas antioksidan, dan pengikatan kolesterol.
Uncontrolled Keywords: fermentation, ginger, ginger variety, type of culture
Subjects: Q Science > Q Science (General)
S Agriculture > S Agriculture (General)
Divisions: 04-Fakultas Pertanian
04-Fakultas Pertanian > 41221-Program Studi Teknologi Pangan
Depositing User: Dea Nanda Fadila
Date Deposited: 26 Jun 2023 15:00
Last Modified: 26 Jun 2023 15:00
URI: http://eprints.untirta.ac.id/id/eprint/25485

Actions (login required)

View Item View Item