Luh Desmi Sumartin, Ni (2023) Pengaruh Penggunaan Jenis Plastik dan Metode Pengemasan Terhadap Mutu Simpan Selada (Lactuca sativa L.). S1 thesis, Universitas Sultan Ageng Tirtayasa.
Text
Ni Luh Desmi Sumartin_4442180107_Fulltext.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) |
|
Text
Ni Luh Desmi Sumartin_4442180107_01.pdf Restricted to Registered users only Download (387kB) |
|
Text
Ni Luh Desmi Sumartin_4442180107_02.pdf Restricted to Registered users only Download (123kB) |
|
Text
Ni Luh Desmi Sumartin_4442180107_03.pdf Restricted to Registered users only Download (157kB) |
|
Text
Ni Luh Desmi Sumartin_4442180107_04.pdf Restricted to Registered users only Download (292kB) |
|
Text
Ni Luh Desmi Sumartin_4442180107_05.pdf Restricted to Registered users only Download (10kB) |
|
Text
Ni Luh Desmi Sumartin_4442180107_Ref.pdf Restricted to Registered users only Download (88kB) |
|
Text
Ni Luh Desmi Sumartin_4442180107_Lamp.pdf Restricted to Registered users only Download (638kB) |
Abstract
Lettuce (Lactuca sativa L.) is a plant with high water content but low in carbohydrates and protein. It also contains minerals, vitamin A, vitamin C, and fiber. The use of plastic as packaging is has dominated, and the type of plastic packaging generally used to package horticultural products are LDPE, Nylon, and PET. Vacuum packaging expels air from the packaging to inhibit the respiration process in harvested vegetables. This research was experimental research. The environmental design used in this experiment was a completely randomized design. The results indicated that using different types of plastic significantly affects the parameters of weight loss, hardness, total dissolved solids, and pH. The packaging method significantly affected all observation parameters except weight loss on storage day 2 and vitamin C. The results found a relationship between the type of plastic and the packaging method on the weight loss parameter during storage on the 6th and 8th days.
Item Type: | Thesis (S1) | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Contributors: |
|
|||||||||
Additional Information: | Selada (Lactuca sativa L.) merupakan tanaman dengan kandungan air yang tinggi namun rendah karbohidrat dan protein. Ini juga mengandung mineral, vitamin A, vitamin C, dan serat. Penggunaan plastik sebagai kemasan sudah mendominasi, dan jenis kemasan plastik yang umumnya digunakan untuk mengemas produk hortikultura adalah LDPE, Nylon, dan PET. Kemasan vakum mengeluarkan udara dari kemasan untuk menghambat proses respirasi pada sayuran yang dipanen. Penelitian ini merupakan penelitian eksperimen. Rancangan lingkungan yang digunakan dalam percobaan ini adalah rancangan acak lengkap. Hasil penelitian menunjukkan bahwa penggunaan jenis plastik yang berbeda berpengaruh nyata terhadap parameter susut bobot, kekerasan, total padatan terlarut, dan pH. Cara pengemasan berpengaruh nyata terhadap semua parameter pengamatan kecuali susut bobot pada penyimpanan hari ke-2 dan vitamin C. Hasil penelitian menemukan hubungan antara jenis plastik dan cara pengemasan pada parameter susut bobot selama penyimpanan hari ke-6 dan ke-8. | |||||||||
Uncontrolled Keywords: | Keyword: lettuce, plastic type, packaging method. | |||||||||
Subjects: | S Agriculture > S Agriculture (General) | |||||||||
Divisions: | 04-Fakultas Pertanian 04-Fakultas Pertanian > 54211-Program Studi Agroekoteknologi |
|||||||||
Depositing User: | Ni Luh Desmi Sumartin | |||||||||
Date Deposited: | 31 May 2023 11:03 | |||||||||
Last Modified: | 31 May 2023 11:03 | |||||||||
URI: | http://eprints.untirta.ac.id/id/eprint/24960 |
Actions (login required)
View Item |