NIRWANA, NANDA KUNTUM (2023) PENDUGAAN UMUR SIMPAN FOOD BAR TALAS BENENG MODEL ARRHENIUS DENGAN SUHU PENYIMPANAN DAN JENIS KEMASAN YANG BERBEDA. S1 thesis, UNIVERSITAS SULTAN AGENG TIRTAYASA.
Text
Nanda Kuntum Nirwana_4444180014_01.pdf Restricted to Registered users only Download (678kB) |
|
Text
Nanda Kuntum Nirwana_4444180014_02.pdf Restricted to Registered users only Download (682kB) |
|
Text
Nanda Kuntum Nirwana_4444180014_03.pdf Restricted to Registered users only Download (552kB) |
|
Text
Nanda Kuntum Nirwana_4444180014_04.pdf Restricted to Registered users only Download (741kB) |
|
Text
Nanda Kuntum Nirwana_4444180014_Lamp.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) |
|
Text
Nanda Kuntum Nirwana_4444180014_Ref.pdf Restricted to Registered users only Download (330kB) |
|
Text
Nanda kuntum nirwana_4444180014_Fulltext.pdf Restricted to Registered users only Download (1MB) |
|
Text (SKRIPSI)
Nanda Kuntum Nirwana_4444180014_05.pdf Restricted to Registered users only Download (283kB) |
Abstract
A food bar is a type of semi-wet food that contains high calories and protein. A food bar is one type of food that can be used for emergency food. Food bar product development innovation can be done by utilizing local food resources, one of which is beneng taro. Estimation of the shelf life of beneng taro food bar can be done using the Arrhenius model. The purpose of this study was to determine the shelf life of beneng taro food bar with different storage temperatures and packaging types using the Arrhenius model. This type of research is an experiment using a factorial complete randomized design (RAL) consisting of 2 factors split plot. The first factor is the storage temperature which consists of three levels, namely 5, 25 and 45 ⁰C, while the second factor is the type of packaging consisting of two levels, namely aluminium foil and opp. Beneng taro food bar is stored for 28 days at a predetermined storage temperature and type of packaging, then observed every 7 days. The food bar was then analysed with 3 tests consisting of water content with a thermogravimetric method, water activity with aw meter, and mold/yeast with total plate count method. Based on the results of estimating the shelf life, it was obtained that the taro beneng food bar can be stored for 27,89 days with aluminium foil packaging at temperatures of 45 ⁰C. USAID stipulates that the shelf life of emergency food is at least 15 days from beginning of production, so it can be concluded that beneng taro food bar have met the emergency food shelf life requirements.
Item Type: | Thesis (S1) | |||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Contributors: |
|
|||||||||
Additional Information: | Food bar adalah jenis makanan semi basah yang mengandung kalori dan protein tinggi. Food bar merupakan salah satu jenis makanan yang dapat digunakan untuk makanan darurat. Inovasi pengembangan produk food bar dapat dilakukan dengan memanfaatkan sumber daya pangan lokal, salah satunya talas beneng. Pendugaan umur simpan food bar talas beneng dapat dilakukan dengan menggunakan model Arrhenius. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui umur simpan food bar talas beneng dengan suhu penyimpanan dan jenis kemasan yang berbeda menggunakan model Arrhenius. Jenis penelitian ini adalah eksperimen dengan menggunakan rancangan acak lengkap (RAL) faktorial split plot yang terdiri dari 2 faktor. Faktor pertama adalah suhu penyimpanan yang terdiri dari tiga taraf, yaitu 5, 25, dan 45⁰C, sedangkan faktor kedua adalah jenis kemasan yang terdiri dari dua taraf, yaitu alumunium foil dan opp. Food bar talas benguk disimpan selama 28 hari pada suhu penyimpanan dan jenis kemasan yang telah ditentukan, kemudian diamati setiap 7 hari sekali. Food bar kemudian dianalisis dengan 3 pengujian yang terdiri dari kadar air dengan dengan metode termogravimetri, aktivitas air dengan metode aw meter, dan kapang/khamir dengan metode angka lempeng total. Berdasarkan hasil estimasi umur simpan diperoleh bahwa food bar talas beneng dapat disimpan selama 27,89 hari dengan kemasan aluminium foil pada suhu 45⁰C. USAID menetapkan bahwa masa simpan pangan darurat minimal 15 hari dari awal produksi, sehingga dapat disimpulkan bahwa food bar talas beneng telah memenuhi persyaratan masa simpan pangan darurat | |||||||||
Subjects: | Q Science > Q Science (General) Q Science > QD Chemistry Q Science > QR Microbiology |
|||||||||
Divisions: | 04-Fakultas Pertanian 04-Fakultas Pertanian > 41221-Program Studi Teknologi Pangan |
|||||||||
Depositing User: | Nanda Kuntum Nirwana | |||||||||
Date Deposited: | 16 May 2023 09:34 | |||||||||
Last Modified: | 16 May 2023 09:34 | |||||||||
URI: | http://eprints.untirta.ac.id/id/eprint/23894 |
Actions (login required)
View Item |