Search for collections on EPrints Repository UNTIRTA

UJI KANDUNGAN ZAT ADITIF PADA JAJANAN DI SEKOLAH MENENGAH PERTAMA SE-KECAMATAN CIKEUSAL (Diaplikasikan Sebagai Sumber Belajar LKS Praktikum Pada Subkonsep Zat Aditif Bagi Siswa SMP Kelas VIII)

URI, DEDE (2015) UJI KANDUNGAN ZAT ADITIF PADA JAJANAN DI SEKOLAH MENENGAH PERTAMA SE-KECAMATAN CIKEUSAL (Diaplikasikan Sebagai Sumber Belajar LKS Praktikum Pada Subkonsep Zat Aditif Bagi Siswa SMP Kelas VIII). S1 thesis, Universitas Sultan Ageng Tirtayasa.

[img] Text
2. UJI KANDUNGAN ZAT ADITIF PADA JAJANAN DI SEKOLAH MENENGAH PERTAMA SE-KECAMATAN CIKEUSAL.PDF - Published Version
Restricted to Registered users only

Download (13MB)

Abstract

ABSTRACT The aims of this study were to know the possibility of additives content on hawker food at junior high in Cikeusal district, and to test the feasibility of the study result in the practical students worksheet (LKS)for student of junior high school. Grade VIII on the subconcept of “Additives”. The population of this study was the hawkers at junior high school in Cikeusal district, and the sample used as a hawker of SMPN 1 Cikeusal. SMPN 3 Cikeusal, SMP Bina Mandiri Cikeusal, SMP Al-Khairiyah 2 Cikeusal which was selected using random sampling technique.this research hold on june till september 2014. Parameters which measured were borax, rhodamin B, and cyclamate. Sample that used for test the borax are (cireng, meatball, skewers, fried tofu and otak-otak), rhodamin B (nugget, sauce, and syrup), cyclamte (es kelapa muda). The content of borax was detected by using tumerik paper method. While cyclamate was detected by using deposition method. As a result, all samples not containing rhodamin b, borax, and cyclamate. Based on the research, it conclude that there are no additives essence on the snacks of every junior high school in Cikeusal district. The result of practical student worksheet (LKS) stated that worksheet is good used to be resources of learning for the eighth grade junior of school as much as 78,5% as good categories. Keywords: Additives, Practical student worksheet (LKS), Snack food school

Item Type: Thesis (S1)
Contributors:
ContributionContributorsNIP/NIM
Thesis advisorErmila Hendriyani, Mila197509192003122002
Thesis advisorGia Syauqiyah Fitri, Siti198107302006022002
Additional Information: ABSTRAK Penelitian ini bertujuan untuk mengetahui kemungkinan adanya kandungan zat aditif pada makanan jajanan di SMP se-kecamatan Cikeusal, dan menguji kelayakan hasil penelitian berupa Lembar Kegiatan Siswa (LKS) Praktikum bagi siswa SMP kelas VIII pada subkonsep zat aditif. Populasi penelitian ini adalah jajanan di SMP se-kecamatan Cikeusal, dan sampel yang digunakan adalah jajanan dari SMP N 1 Cikeusal, SMPN 3 Cikeusal, SMP Bina Mandiri Cikeusal dan SMP AL-Khairiyah 2 Cikeusal yang dipilih menggunakan teknik random sampling. Penelitian dilakukan pada bulan Juni sampai dengan bulan September 2014. Parameter yang diukur adalah boraks, rhodamin B dan siklamat. Sampel yang dipakai untuk menguji boraks adalah (cireng, bakso tusuk, tahu goreng dan otak-otak), rhodamin B (nugget, saos, dan minuman sirup), siklamat (es kelapa muda). Uji kandungan boraks menggunakan metode uji kertas tumerik. Uji siklamat menggunakan metode pengendapan. Hasilnya, semua sampel tidak ada yang mengandung boraks, rhodamin B maupun siklamat. Berdasarkan hasil penelitian dapat disimpulkan bahwa tidak terdapat kandungan zat aditif pada jajanan di SMP se-kecamatan Cikeusal. Hasil penilaian lembar kegiatan siswa (LKS) praktikum baik digunakan sebagai sumber belajar siswa SMP kelas VIII dengan persentase 78,5% pada kategori baik. Kata kunci:Makanan jajanan, Lembar Kegiatan Siswa (LKS) praktikum, Zat aditif
Uncontrolled Keywords: Additives, Practical student worksheet (LKS), Snack food school Makanan jajanan, Lembar Kegiatan Siswa (LKS) praktikum, Zat aditif
Subjects: F History United States, Canada, Latin America > Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan
L Education > L Education (General)
Divisions: 02-Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan
02-Fakultas Keguruan dan Ilmu Pendidikan > 84205-Jurusan Pendidikan Biologi
Depositing User: Perpustakaan Pusat
Date Deposited: 25 Oct 2021 05:49
Last Modified: 25 Oct 2021 05:49
URI: http://eprints.untirta.ac.id/id/eprint/2326

Actions (login required)

View Item View Item