Search for collections on EPrints Repository UNTIRTA

PEMANFAATAN GELOMBANG ULTRASONIK DALAM PROSES EKSTRAKSI GLUKOMANAN DARI UMBI GEMBILI (Dioscorea esculenta L)

DESTIYANA, DESTIYANA and YONNA VIATALELY, AMANDA (2022) PEMANFAATAN GELOMBANG ULTRASONIK DALAM PROSES EKSTRAKSI GLUKOMANAN DARI UMBI GEMBILI (Dioscorea esculenta L). S1 thesis, UNIVERSITAS SULTAN AGENG TIRTAYASA.

[img] Text
COVER.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB)
[img] Text
BAB 1.pdf
Restricted to Registered users only

Download (983kB)
[img] Text
BAB 2.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB)
[img] Text
BAB 3.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB)
[img] Text
BAB 4.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB)
[img] Text
BAB 5.pdf
Restricted to Registered users only

Download (899kB)
[img] Text
DAFTAR PUSTAKA.pdf
Restricted to Registered users only

Download (1MB)
[img] Text
LAMPIRAN.pdf
Restricted to Registered users only

Download (2MB)

Abstract

Umbi gembili (Dioscorea esculenta L.) mengandung 13,14% polisakarida yang larut dalam air, dengan polisakarida utamanya adalah glukomanan, yang dapat digunakan sebagai bahan pengganti terigu dan bahan tambahan makanan. Glukomanan dapat digunakan untuk mengurangi kolesterol jahat yang terdapat di dalam tubuh. Glukomanan dapat diekstrak dari umbi gembili dengan cara ekstraksi. Tepung glukomanan komersial dibagi menjadi 2 jenis yaitu Common Konjac Flour dan Purified Konjac Flour. Common konjac flour adalah tepung glukomanan dengan kadar glukomanan 60-70% sedangakan Purified Konjac Flour adalah tepung glukomanan yang telah melewati tahap pemurnian dengan kadar glukomanan 85- 90%. Tujuan dari penelitian ini adalah untuk mengetahui kadar glukomanan terbaik dari umbi gembili. Metode yang akan digunakan pada penelitian ini yaitu mengekstrak kadar glukomanan dari umbi gembili dengan menggunakan gelombang ultrasonik. Variasi yang digunakan yaitu rasio pelarut air dengan isopropanol 50% (1:5, 1:10 dan 1:15) dengan waktu ekstraksi selama 10, 20 dan 30 menit. Kandungan kadar glukomanan pada penelitian ini didapatkan hasil terbaik proses ekstraksi dengan ultrasonik pada variasi waktu dengan rasio pelarut dihasilkan kadar glukomanan sebesar 64,27% dengan perlakuan variasi pelarut 1:15 selama 30 menit dengan hasil %rendemen sebesar 27,3% dimana hasil ini telah memenuhi standar tepung glukomanan komersial untuk jenis common konjac flour

Item Type: Thesis (S1)
Contributors:
ContributionContributorsNIP/NIM
Thesis advisorSULISTYO DHAMAR LESTARI, RETNO198110042008122003
Additional Information: Gembili tuber (Dioscorea esculenta L.) contains 13,14% water-soluble polysaccharides, with the main polysaccharide being glucomannan, which can be used as a substitute for flour and as a food additive. Glucomannan can be used to reduce bad cholesterol in the body. Glucomannan can be extracted from gembili tubers by extraction. Commercial glucomannan flour is divided into 2 types, which are Common Konjac Flour and Purified Konjac Flour. Common konjac flour is glucomannan flour with a glucomannan content of 60-70% while Purified Konjac Flour is a glucomannan flour that has passed the purification stage with a glucomannan content of 85-90%. The purpose of this study was to find the best glucomannan content from gembili tubers. The method used in this research is to extraction of glucomannan from gembili tubers using ultrasonic waves. The variation used in this research is the ratio of water solvent to 50% isopropanol (1: 5, 1:10 and 1:15) with extraction times of 10, 20 and 30 minutes. The content of glucomannan content in this research obtained the best results from the extraction process with ultrasonic at a time variation with a solvent ratio resulting in a glucomannan content of 64,27% with 1:15 variation of solvent treatment for 30 minutes with a% yield of 27,3% where these results have qualified commercial glucomannan flour standards for common konjac flour. Keywords: Extraction, Glucomannan, Ultrasonic, Isopropanol
Uncontrolled Keywords: Kata Kunci: Ekstraksi, Glukomanan, Ultrasonik, Isopropanol
Subjects: T Technology > TP Chemical technology
Divisions: 03-Fakultas Teknik
03-Fakultas Teknik > 24201-Jurusan Teknik Kimia
Depositing User: Perpustakaan Pusat
Date Deposited: 25 Jul 2022 08:42
Last Modified: 25 Jul 2022 08:42
URI: http://eprints.untirta.ac.id/id/eprint/14722

Actions (login required)

View Item View Item